RAMADHAN KAREEM
Ramadhan Kareem
Alhamdulillah,sekali lagi kita dikunging bulan yang mulia ini dan diberi kesempatan untuk meyambut ramadhan. Pejam celik-pejam celik hari ini dah hari ke-13 kita berpuasa.Lebih kurang 2 minggu lagi kita nak menyambut Hari Raya kan?Baju raya korang dah beli ker?Berapa pasang?Aku 2 pasang jer,1 baju family,1 lagi baju suka-suka😆.Biskut atau kek raya tahun ni korang buat ke beli jer?Aku pulak tahun ni bagi adik-adik aku jer yang buat.Tahun ni aku busy sangat,nak kerja lagi,study lagi.Tambahan pulak,final exam lepas raya nanti.Haipp nervous pulak fikir pasal final exam ni.😒
Sebenarnya dari 1 Ramadhan lagi aku nak share resepi nasi ayam ni.Eh! nape dalam entry aku ni asyik nasi ayam jer?😆 Sebabnya aku suka menu ni and one of my favorite food.Lagipun menu ni senang sangat nak dimasak.So guys,here you go.....😚
![]() |
So,inilah nasi ayam yang aku buat,.Nampak sedapkan??😝 |
Resepi Nasi Ayam
So guys bahan bahan yang korang perlu ada untuk buat nasi ayam yang simple ni adalah;
Step 1: Mula-mula korang kena rebus dulu ayam.
Bahan rebusan ayam
Ayam
Halia } ditumbuk kasar
Bawang merah} ditumbuk kasar
P/s: Tunggu air mendidih kemudian baru korang masukan ayam.Rebus sampai ayam betul-betu masak yer..Sbb nanti korang nk goreng ayam ni sejap jer..
Step 2: Nak masak nasi
Bahan-bahan nak masak Nasi
Beras (basuh & toskan)
Planta
Bawang putih } ditumbuk
Halia} ditumbuk
Kuib ayam
Kulit ayam (Optional)
Cara membuatnya:
1. Korang panasakan dulu kuali dan masukan planta untuk menumis,kemudian masukan halia,bawang putih yang telah ditumbuk.Tumis sampai naik bau yer..sampai jiran korang boleh cium bau tumisan masakan korang tu ..😂Seterusnya masukkan kulit ayam (terpulang dengan selera masing-masing) Akhir sekali masukan beras untuk ditumis sekejap.
2. Angkat beras yang dah di tumis ke dalam periuk nasi,kemudian masukan air rebusan ayam tadi,untuk masak nasi.
p/s: Cara aku nk buat sukatan air untuk masak nasi ayam ni sama jer macam masak nasi biasa.
Step 3: Nak buat sambal pedas
Bahan-bahan untuk Sambal
Cili besar
Cili padi
Limau kasturi (buang biji)
Limau nipis
Bawang putih
Akar ketumbar
Garam
Gula
Air rebusan ayam
Cara membuatnya:
***Kisar semua bahan-bahan tersebut
Step 4: Nak buat perapan ayam untuk di goreng
Bahan untuk Perapan Ayam
Bawang putih } ditumbuk
Kicap
Air rebusan ayam
**********perap selama 15minit
**********Tips nk goreng ayam:
Pastikan minyak mesti betul-betul panas,sebab kita nak goreng sekejap jer,
Step 5: Nak buat sup ayam
Bahan-bahan untuk Sup Ayam
Bawang putih} ditumbuk
Bawang merah } ditumbuk
Halia } ditumbuk
Kuib ayam
Air rebusan ayam
Daun ketumbar
Tumis semua bahan tersebut kemudian masukan air rebusan ayam tadi.Akhir sekali masukan daun ketumbar.
Step 6: Nak buat kicap ayam
Bahan-bahan untuk Kicap Ayam
Air rebusan ayam
Air lebihan perapan ayam
Kicap manis
Tepung jagung (bancuh kedalam air terlebih dahulu)
Cara membuatnya
Panaskan kuali,masukan air lebihan perapan ayam dan air rebusan ayam tasi kedalam kuali,kemudian tambahkan sedikit kicap dan air tepung jagung.Kemudian,tutupkan api jika kuah sudah pekat.
Ok guys senang tak nak masak nasi ayam??? senang sangat kan?Nati korang bolehlah cuba buat untuk menu berbuka ke,untuk open house pun boleh.
Selamat mencuba korang,dan selamat berpuasa.💓
Comments
Post a Comment